REİKİ NEDİR?
Mikao Usui tarafından geliştirilen ve ilk kez uygulanmaya başlanan Reiki, şifa & spirituel gelişim kavramlarını içinde barındırır. "Rei" ve "Ki" hecelerinden meydana gelen Reiki'nin sözlük anlamı: Rei= Evren, Ki= Enerji olarak tanımlanır.

1. SEMBOL
CHO KU REİ
Bu sembol için kullanılan ad ve mantra “choku rei” dir (Ço ku rey olarak telaffuz edilir) Bu sembolün en basit anlamı “güç”tür ve pek çokları tarafından “güç sembolü” olarak ifade edilir. Hangi kanji kullanıldığı bilinmemesine rağmen bu sembolün mantra ve adı kanji olarak yazılabilir.
Sembol, reiki enerji akışını güçlendirmek veya şifa gücünü artırmak için kullanılır. Aktive edici olarak kabul edilir ve gücü açan bir düğme gibi “elektrik düğmesi” olarak düşünülebilir. Bu sembol, bir ya da diğer her iki sembolün kullanıldığı durumda kullanılır. Daha önce de belirtildiği gibi diğer sembollerin gücünü aktive etmeye yardımcı olur. Bu sembolün, diğer sembolleri aktive ettiğini vurgulamanın hatalı olabilir. Reikiyi iletenin sembol değil uygulayıcı olmasından dolayı her bir sembol tek başına kullanılabilir. Diğer semboller ile birlikte uygulayıcı eğer isterse enerjiyi güçlendirmek amacıyla kullanılabilir ancak diğer sembollerin kullanılması için zorunlu değildir. Bu sembolün varyasyonları mevcuttur. Fernandez, bu sembolü tepe taklak çizerken Stein, sembolün ayna şeklinde yansıma tarzındaki görüntüsünü kullanır. Stein, saat yönünün tersine olan uygulamaların reiki enerjisini artırmadığını aksine saat yönünde olan uygulamanın bu enerjiyi güçlendirdiğine inanmaktadır. Sembol, her iki yöne olan uygulamada da çalışır. Unutmayın, sembol değil siz reiki enerjisini kullanırsınız. Stein’ın görüşü, Wicca’daki çalışmalarından kaynaklanmaktadır. Burada, saat yönünün tersine olan istikametin genellikle negatif ya da alçalan enerjilerle bağlantılı olduğunun düşünülmesi söz konusudur. Oysa ki, dünya saat yönünün tersine hareket eder ve sanki güneş saat yönünde hareket ediyormuş gibi bir izlenim yaratır. Bu nedenle, saat yönündeki uygulama, yeryüzü enerjisinden ziyade güneş enerjisi ile bağlantı kurulmasını sağlar. Kişisel olarak geleneksel usui versiyonu olmasından değil dünya enerjisi ile dengeli olmasından dolayı sembolün yukarıda gösterildiği gibi çizilmesi tercih edilmektedir. Reiki, reiki uygulaması sırasında baş bölgesinden giriş yaptığı için denge hissinin oluşmasını sağlar. Dünya enerjisine bağlı bir sembolü kullanarak reiki enerjisinin topraklanmış ve stabil durumda olmasına yardım eder.

2. SEMBOL
SEİ HEİ Kİ
Bu sembol için isim ve mantra “sei hei ki”dir. (Sey hey kiy diye telaffuz edilir) En basit anlamı “uyum”dur. Aynı zamanda uyum sembolü, özgürlük sembolü ya da salıverme sembolü olarak da adlandırılabilir. Çoğunlukla mental sembol ya da mental şifalanma sembolü olarak ifade edilir. Mental ve duygusal şifalandırma çalışmalarında özellikle kullanılır. İlk sembol gibi, bunun adı ve mantrası da kanji olarak yazılabilir. Kullanılan kanjiye bağlı olarak çevirisi “ruhun barışı ve sükuneti”dir. Bu sembol, vücudu zihin ile uyum haline getirir ve bedeni şifalanmaya hazırlar. Negatif ve istenmeyen düşünceleri ve duyguları temizlemeye ve arındırmaya yardım eder. Bu sembol kullanılarak, hastalık ya da rahatsızlığın kökenine inerek şifalandırma yapmak mümkündür. Bağımlılıkları ortadan kaldırmak için kullanılır. Çünkü bağımlılıklar fiziksel olduğu gibi zihinsel ve duygusal da olabilir. Kişi farkına varmasa da bazı alışkanlık ve bağımlılıklar, zihinsel ve duygusal durumlardan köken alır. Pek çok kişi, Budism’e Sanskritçeden gelen bir sembol olan hrih ile bağlantılı olduğunu düşünür.
Gerçekten de pek çoğu harmoni sembolünün hrih sembolünün bir varyasyonu olarak görülür. Japon mitolojisinde Kannon olarak bilinen tanrıça ile bağlantılıdır. Sevgi, tutku ve şifa ile ilişkilidir ve acı çekmekten kurtulmanın sembolüdür. Bu sembolün duygusal, üçüncü sembolün ise zihinsel şifalandırma ile ilgili olduğunu düşünülmektedir. Fakat Sembollerin anlamlarının bu tip kararların alınabilmesi için basite indirgenmemesi gerekir. Hem 2. hem de 3. Sembol zihinsel ve duygusal şifalanma ile ilgilidir. Bu iki sembol arasındaki tek farklılık 2. Sembol duyguların salıverilmesi için çalışırken diğeri yani 3. Sembol, duygu ve düşüncelerin ya da bilincin değişmesi içindir. Bir diğer farklılık ise 3. Sembol, daha çok zaman ve mesafe ile ilişkili anlamları taşımasıdır. Göz önünde bulundurulması gereken en önemli noktalardan birisi, bu sembolün temsil ettiği enerjinin oldukça kuvvetli olması ve uygulama yapılan kişinin şifalanma süreci içersinde güçlü bir biçimde tepki verebileceğidir. Bunun farkında olunması ve uygulama yapılan kişinin kırılgan zihinsel ve duygusal durumu ile şifacının başa çıkıp çıkamayacağına emin olması ve buna hazır olması gerekir.

3. SEMBOL
HON SHA ZE SHO NEN
Bu sembol, yaygın olarak “mesafe sembolü” olarak adlandırılır. Gerçekte sembol olmayıp 5 kanjiden oluşan bir kompozisyondur. Bazı kanjilerin, bir diğerinin üzerinde yerleştiği stilize bir formatta yazılmıştır. Kanji, “hon sha ze sho nene” mantrasından meydana gelir. (Hon şaz e şo nen olarak telaffuz edilir) Bunun için en basit anlam; “bağlantı” yani tıpkı orijinal kaynak ile olan bağlantı ya da uzak ile zamanın ötesi ile olan bağlantıdır. Tüm bu nedenlerden dolayı “bağlantı sembolü” olarak adlandırılabilir. Doğru olan düşünce ile bağlantı fikrini de içinde barındırır. Batı kökenli reikide birincil olarak uzaktan şifalandırma amacıyla kullanılmıştır ancak sembol aynı zamanda doğru düşünce ve doğru fikirleri de taşıdığı için zihinsel şifalandırma amacıyla da kullanılabilir. Bu kanji karakterleri pek çok farklı yolla tercüme edilmiştir. Kanjinin anlamına en yakın olan çeviri; “kendisi doğru olan kişi, tüm düşünceleri düzeltebilir” (bu çeviri, en üstte bulunan kanjiyi göz ardı etmektedir) “doğru bilince sahip olmak, her şeyin kökenidir” şeklindeki çeviri ise en doğrusudur. Bu, Japonca ve Çince ana dili olanların kanjide verilen tercümesidir. Bu tercümenin, neden en doğrusu olduğunu anlamak için tanımlamaları ile birlikte her bir kanjiyi ayrı olarak incelemek yardımcı olacaktır. Aşağıdaki tanımlamalar, orijinal Çince sözlükten alınmıştır.2
İlk kanji “HON” “sap, kök, temel, köken ya da kitap isimlerini ifade eder.3 Japonca anlamı “kaynak” ya da “köken” dir.
İkinci kanji SHA kişi veya şey anlamına gelen bir ön isimdir. 5 Japonca anlı ise kişi dir.
Üçüncü kanji ZE doğru anlamına gelen bir sıfattır. 6 Japonca anlamı doğru ya da sadece dir.
Dördüncü kanji SHO, “uygun, doğru, adil” anlamlarına gelen sıfat ve düzeltmek, doğrulamak anlamına gelen fiillerdir. 7 Japonca tanımı, “doğru” dur.
Beşinci kaji, NEN, “düşünmek, özlemek, hatırlamak ya da çalışmak” anlamlarına gelen fiildir. 8 Japonca’daki tanımı ise “fikir, düşünce ya da dilek” tir.
Buradan, “doğru bilince sahip olmak, her şeyin kökenidir” tercümesinin, ilk yapılandan daha daha fazla anlam taşıdığı ve çağrışım yaptığı görülebilir. Buradan ayrıca, bu sembolün neden hem duygusal hem de zihinsel boyut ile ilgili olduğunu da anlayabilirsiniz. Son kanji, duygusal olarak size yakın tutulan bir şeyi aktif olarak düşünmeyi ifade eder. İlk iki sembole oranla bu sembolün muhtemelen çok daha fazla varyasyonu mevcuttur. Kanjiden köken aldığı için bu sembolün pek çok farklı varyasyonu olması söz konusudur. Çince ve Japoncayı ana dili olarak konuşanlar için bile kanjiyi yazman pratiğe gereksinim duyulan bir yetenektir. Kanji yazısı ya da Çince kaligrafi, bir sanat şeklidir ve İngilizce harfleri yazmak kadar kolay değildir. Bu nedenle, reiki kuzey Amerika’da ilk kez öğretilmeye başlandığında, pek çok kişi kanji yazısı ya da Çince kaligrafi ile aşina değildi. Her çizgi (vuruş olarak adlandırılır) özel bir sırada yazılmak zorundadır. Reiki öğrencilerine bu vuruşların sırasının ardındaki kurallar öğretilmediğinden dolayı ya da kanji ile aşina olmadıklarından ötürü kanji yazarken kolaylıkla pek çok hata yapabilirler ve bu durum, gösterilenden tamamıyla farklı görünen bir şeyin ortaya çıkması ile sonuçlanabilir.
Bu sembolün uzaktan şifa yollama amacıyla kullanıldığı öğretilir. Ancak kişinin duygusal ve zihinsel modunu değiştirmeye yardımcı olmasından ötürü bire bir seanslarda kullanılabilir. 2. Sembol ile olduğu gibi bu sembolü kullanırken, meydana gelebilecek güçlü duygular veya major değişimlerden dolayı kişiye yardımcı olmaya hazır durumda bulunmanız gerektiğinin farkında olmanız zorunludur. Oldukça güçlü bir şifa çalışması amacıyla bu sembol, 2. Sembol ile birlikte kombine edilebilir. 2. Sembol serbest bırakma ve bu sembol de düşünce ve duyguları değiştirme ile ilgili olduğundan her iki sembolün birlikte kullanımı normal şifalanma sürecinin elde edilmesini sağlar. Önce serbest bırakma sonra değişim…

4. SEMBOL
DAİ KO MYO
Bu sembol yaygın olarak “master sembolü” ya da “kişisel masterlık sembolü” olarak adlandırılır. 3. Sembolde olduğu gibi, aslında bu da bir sembol değil, 3 kanjiden oluşan bir kombinasyondur. Ancak bu semboldeki kanjiler birbiri üzerine binmez. Kanji, “dai ko myo” adı verilen mantrayı şekillendirir. Basitçe tercüme edildiğinde “büyük parlak ışık” ya da “büyük parıldayan ışık” anlamına gelir. Büyük aydınlanma olarak tercüme de edilebilir. İlahi ve reiki için kaynak olanı temsil eder. Bazen satori sembolü olarak da anılır. Budismde kullanılmış olup Budist tapınaklarında yazılı olarak bulunmuştur. Bu nedenle kutsal olmasına rağmen gizli değildir. Budistlere kendini adamamış olan Japonlar, bu 3 kanjinin tümünü fark etmişlerdir. Modern Japonlar, “Dai ko mei” şeklinde telaffuz ederler. Usui, içindeki anlamını bildiği için bu sembolü seçmiştir. Bazıları, bu sembolün “evrenin büyük varlığı, üzerinde ışılda” ya da “büyük ışık demetinin hazine evi” olarak adlandırır ancak bunlar “büyük parlak ışık”ın süslü çevirileridir. 3. Sembolde olduğu gibi, her bir kanjinin anlamına ayrı ayrı bakabiliriz. Bu tanımlamalar yine online Çince sözlükten alınmıştır. 10
İlk kanji, “büyük, geniş” ya da “iri, devasa” anlamına gelen DAİ’dir. 11
İkinci kanji KO, “ışık” anlamına gelen bir isimdir. Ayrıca, “düz, parlak” anlamları da vardır. Bir başka anlamı da “sadece, safça” ya da”tamamıyla” olarak belirtilebilen zarflardan meydana gelir. 12
Üçüncü kanji MYO “parlak, ışık” ya da “açık, kanıt” anlamlarına gelir. Anlamak, bilmek şeklinde filler olarak da tanımlanabilir. 13
Buradan da açıkça görebileceğiniz gibi, DAİ KO MYO, “büyük parlak ışık” anlamına gelmektedir. Kanjinin bu Japonca tanımlamaları, yukarıdakilerle aynıdır. Bu sembolü çizmek için, 3. Sembolde belirtildiği gibi, “Çince karakterleri nasıl yazmalıyız” da ifade edilen kuralları takip etmeniz gerekir. Bu sembolün pek çok varyasyonu, kanjinin kötü bir biçimde yazılmış çeşitlerinden oluşur. Tıpkı 3. Sembolde karşı karşıya kalınan problem gibidir.
4. sembol, esas olarak her bir uygulamada sizi reikiye bağlamak için kullanılır ve şifa çalışmalarında diğer semboller ile birlikte kullanılabilir. Aslında, bu sembol reiki için kaynağı temsil ettiğinden diğer herhangi bir sembol yerine de kullanılabilir. Bu sembolü kullanmak için önsezinizin rehberliğine güvenin. Üzerine meditasyon yapmanız aydınlanmanızı ve reikiyi anlamanızı sağlayabilir.
Dai Ko Myo, açar, aydınlatır ve korur. Yol gösteren, ruhu dinlendiren, besleyip dolduran ışıktır.
Dai Ko Myo ayrıca sessiz ve canlandırıcı varlığı ile gevşeme ve konsantrasyonun dinamik dengesinde kendi kendini şifalandırmak, diğerlerini büyük bir farkındalık ile şifalandırmak için de kullanılır. Canlı ve şu an içinde varolan tüm reiki ile ilgili olarak izlenen yolu, en otantik olanı temsil eder.
Şifa için her 4 sembolü de kullanabilirsiniz ya da hiç birini kullanmayabilirsiniz. Bu, reiki şifası vermek için sembollere ihtiyacınız olmadığını ifade eder. Öğretilen sembollerin, enerjinizi odaklamak için yardımcı olan ekipmanlar olduğunu bir kez daha hatırlatmak isteriz. Sembolleri iyice öğrenin ve enerjinizi odaklamaya yardımcı olmaları için sık sık kullanın ama sembollerin bağımlısı olmayın.